English/Magyar

Nemzetpolitikai könyvek

Külön utakon

Megjelent és honlapunkról teljes terjedelmében letölthető Harrach Gábor és Rákóczi Krisztián Külön utakon - Adalékok a felvidéki magyarság 2009 utáni politikatörténetéhez című könyve.

lead.png

The situation and rights of national minorities in Europe

Megjelent A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában c. kötet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kiadásában. A kötetben három nyelven, angolul, franciául és magyarul olvashatók a kapcsolódó dokumentumok, valamint a jelentés elemzése.

borito.jpg

A kisebbségi területi autonómia elmélete és gyakorlata

Az autonómia különösen aktuális manapság, amikor a külhoni magyar közösségek nagy része az autonómia valamilyen formájának elérését tűzte ki céljául. Tóth Norbert könyvében arra kíván válaszokat adni, hogy milyen nemzetközi jogi jogcímek segítségével érhető el az autonómia és milyen nemzetközi jogi keretek között kell azt működtetni.

borito1.png

Térvesztés és határtalanítás

Kötetünkben, a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben Nyelvpolitika, nyelvi jogok, nyelvhasználat a Kárpát-medencében címmel rendezett konferencia (Budapest, 2012. június 8.) szerkesztett előadásait olvashatják. A rendezvény abba a folyamatba illeszkedik, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával folyik a magyar nyelv napjáról szóló országgyűlési határozat végrehajtása érdekében. A kötet reményeink szerint részletes áttekintést nyújt a nyelvi-jogi környezet 2012. évi állapotáról a Magyarországgal szomszédos államokban, és hozzájárul a legfontosabb tennivalók számbavételéhez.

tervesztes borito.jpg

Eseménynaptár

Facebook